top of page

Steak tartaar


Recept voor steak tartaar met truffelmayo
Steak tartaar met truffelmayo

Goede steak tartaar

Je kunt mij wakker maken voor een goede steak tartaar en wanneer dit op het menu staat neem ik het eigenlijk altijd, omdat het een van mijn favoriete gerechten is. Iedereen maakt de steak tartaar weer op zijn eigen manier en met dit recept krijg je volgens ons de beste ooit. Als ik het in het restaurant bestel vraag ik eigenlijk altijd of de chef zijn eigen draai aan het steak tartaar heeft gegeven en of de kruiden, ei en ketchup etc. als door het vlees is gemengd. Ik vind het bijvoorbeeld niks als je alles zelf nog op smaak moet brengen en er nog een eigeel op het vlees ligt en je maar met een paar ingrediënten de steak tartaar op smaak moet brengen.


Wat is steak tartaar?

Steak tartaar komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is daar nog steeds een klassiek gerecht dat in veel restaurants op het menu staat. Steak tartaar is eigenlijk fijn gehakt rauw vlees dat wordt gemengd met ketchup, eigeel, kappertjes en een gesneden sjalotje. Dit is de klassieke manier maar veel chefs geven hier hun eigen draai aan. Je kunt jodenhaas, biefstuk of bijvoorbeeld bavette gebruiken voor de steak tartaar. Maak de steak tartaar dus niet van de gewone tartaartjes die je kent uit de supermarkt. Dit is namelijk totaal iets anders. Nu we de vraag 'Wat is steak tartaar' beantwoord hebben gaan we snel door naar het recept.



Jodenhaas voor de steak tartaar

Tip: Het is wel belangrijk dat de slager de tartaar vers voor je hakt, dus niet de gedraaide tartaar die vaak in de vitrine ligt. Ik ben naar de slager in mijn straat in Rotterdam gegaan en daar kreeg ik gehakte jodenhaas wat ontzettend lekker was. Je zou ook gehakte bavette kunnen bestellen bijvoorbeeld.


Een recept voor de lekkerste en klassieke steak tartaar
Recept klassieke steak tartaar

Steak tartaar maken

Dit gerecht maak je voor 4 personen als hoofdgerecht en naast de tartaar serveer je wat vers getoaste plakjes brioche brood bij. Toast deze kort in de oven zodat ze een beetje krokant worden. Dit kun je het beste heel kort onder de grill doen. Let er wel op dat het dan heel hard gaat, dus 1 of 2 minuten is meer dan genoeg. Je kunt dit gerecht ook heel goed als voorgerecht maken maar dan zou ik per persoon wel echt een kleinere portie nemen. Wist je dat je steak tartaar heel goed kunt maken, als je op dieet bent? Ik serveer er vaak nog een frisse salade bij, of bijvoorbeeld wat aardappeltjes uit de oven. Heb jij deze heerlijke steak tartaar gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten.



Wat heb je nodig voor 4 personen:

5 eidooiers

1 eetlepel dijonmosterd

2 eetlepels mayonaise

2 eetlepels ketchup

50 gram sjalot

25 gram kapperappeltjes

1 klein handje bieslook

1 mespunt paprikapoeder

2 theelepel worcestersaus

6 druppels tabasco

3 eetlepels goede olijfolie

7 gram zout

peper naar smaak

500 gram verse tartaar*


*Vraag aan de slager of ze verse tartaar willen hakken in plaats van een standaard tartaar die gedraaid is met de gehaktmolen. De tartaar van de foto heeft de slager Van Linschoten gehakt van 500 gram jodenhaas.


Garnering:

een paar kleine blaadjes sla

2 appelkappertjes

truffelmayonaise


Neem een grote kom en doe de eidooiers, dijonmosterd, mayonaise en ketchup erin en roer goed door elkaar. Snijd de sjalot heel fijn en voeg dit toe aan de kom. Als het goed is heb je grote kappertjes gekocht namelijk kapperappeltjes, deze vinden wij lekkerder dan de normale kappertjes. Doordat ze wat groter zijn dan de normale kappertjes moet je deze nog even klein snijden en snijd daarna ook de bieslook fijn en voeg samen toe aan de kom. Voeg daarna de paprikapoeder, worcestersaus, tabasco, olijfolie, zout en wat peper naar smaak toe.


Roer dit mengsel goed door met een lepel voordat je het vlees toevoegt. Voeg nu het vlees toe en roer goed door. Neem vervolgens een bord en om een mooi rondje te maken gebruiken wij een ring, als je deze niet hebt kun je het ook uit de losse pols doen, een groot koekjesvormpje gebruiken of een kommetje etc. Verdeel de tartaar over 4 borden.


Verdeel daarna een paar blaadjes sla over de tartaar. Wij zijn zelf echt fan van truffelmayonaise, op de foto zie je dan ook wat drupjes truffelmayonaise op de tartaar. Je kunt deze drupjes gemakkelijk maken door een spuitzak te maken van een boterhamzakje.


Serveer de tartaar gelijk en geniet van een van onze favoriete recepten.


Recept om steak tartaar te maken
Steak tartaar maken

Comments


bottom of page