Recept Aziatisch stoofvlees
Dit recept komt uit een van de kookboeken van The Bastard. We hebben wel onze eigen draai aan het recept gegeven, maar de basis is van het Bastard recept. Je kunt dit recept dan ook heel goed op The Bastard maken, maar ook goed in de pan. Het recept heb ik ook geschreven voor op het gasfornuis. Wij hebben, zonder te overdrijven, dit recept al minimaal 5 keer gemaakt in de afgelopen 3 maanden. Het is een heerlijk recept, en zoals onze opa zou zeggen verrrrukkelijk. Maar het is eigenlijk ook een heel makkelijk recept om te maken. Je hebt wel een aantal ingrediënten nodig, maar dat brengt de smaak echt tot zijn recht. Ook is dit recept heel goed om te maken voor een grotere groep mensen.
Steamed buns met stoofvlees
Toen Val op 16 februari jarig was, had ze dit recept gemaakt voor vrienden. Ze had dit recept wel even x3 gedaan, maar als je een grote pan hebt kan het allemaal. Als je echt Aziatisch stoofvlees wilt maken, dan zit je bij dit recept helemaal gebakken. Het Aziatische stoofvlees eet je met Gua Bao. Gua Bao zijn kleine witte broodjes, en de structuur lijkt op de broodjes van een bapao. Deze broodjes zijn alleen wat lastiger om te krijgen, maar elke toko heeft ze wel. Als je ze toch nergens kunt krijgen, dan kun je ook een pita broodje gebruiken. Het is wel lekker om deze grote broodjes even doormidden te snijden, zo creëer je toch een kleiner broodje zoals de Gua Bao.
Doordat dit stoofvlees recept eigenlijk van The Bastard is, kun je het recept ook heel goed in een Dutch Oven van The Bastard maken. Ik heb dit dan ook al twee keer gedaan, en dat was erg lekker. Hierdoor krijg je een meer rokerige smaak aan het stoofvlees. Speel dan ook een beetje met rookhout. Broodjes maken voor een grote groep mensen? Dit recept is ideaal voor meer mensen.
Gestoomde broodjes met vlees
Zoals ik al eerder aangaf hebben wij dit recept al een aantal keer gemaakt. Nu deelden wij dit elke keer in onze stories op Instagram, en wij kregen zo veel reacties over wanneer dit recept online zou komen. Nou hier is het dan. Ik hoop dat jullie snel met dit lekkere pittige stoofvlees aan de slag gaan.
Heb jij het recept van deze Aziatische stoofvlees met steamed buns gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
800 gram sukadelappen
1 eetlepels Chinese 5 kruidenpoeder (Jonnie Boer)
Olijfolie
2 tenen knoflook
2 witte uien
2 theelepels gemberpuree
1 eetlepel sambal
2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
1 eetlepel chilivlokken
50 ml ketjap manis
50 ml ketjap asin
50 ml hoisin saus
1 theelepel zout
1 theelepel vers gemalen peper
2 steamed buns (gua bao broodjes) per persoon
1 komkommer
2 stengels bosui
1 handje koriander
Haal de sukadelappen uit de verpakking en bestrooi het vlees aan beide kanten met de Chinese 5 kruidenpoeder. Ik heb ter indicatie ongeveer een eetlepel opgeschreven, maar je kunt best iets meer gebruiken. Verwarm een lekkere scheut olijfolie in de pan en bak de sukadelappen rondom bruin. Snijd ondertussen de knoflook en de uien klein. Wanneer het vlees klaar is, haal je het uit de pan. Bak in de diezelfde olie de gesneden knoflook en uien, gemberpuree en de sambal. Bak dit ongeveer 3 minuten en voeg daarna de suiker, chilivlokken, ketjap asin, ketjap manis en hoisin toe. Laat dit lekker een beetje inkoken.
Neem een maatbeker en vul deze met ongeveer 400 ml water. Het is de bedoeling dat het vlees in de pan net onder water staat. Hoeveel water je precies moet gebruiken, licht ook een beetje aan de maat van je pan. Het is niet erg als je te veel gebruikt, want het water verdampt. Zet nu de pan op het kleinste pitje dat je hebt, zet het vuur laag en voeg de aangebakken sukadelappen toe. Voeg ook nog wat peper en zout toe.
Leg de deksel voor iets meer dan de helft op de pan. Laat het vlees nu voor 4 uur langzaam garen en roer af en toe een keer door. Haal na 4 uur de deksel eraf en laat het vlees zonder deksel nog ongeveer 2 uur garen. Op een gegeven moment merk je dat het vlees helemaal uit elkaar zal vallen en dit is goed! Roer lekker met een spatel het vlees uit elkaar. Als je het vlees nog te nat vindt, laat je het vlees nog iets langer op staan. Het kan ook zijn dat het water eerder is verdampt, dan is je vlees ook eerder klaar. Het is koken op gevoel, en dit kan jij!
Stoom de steamed buns bijvoorbeeld in een stoommandje voor 5 minuten. Snijd de komkommer en bosui in reepjes en beleg de broodjes met het vlees, komkommer en bosui. Eet smakelijk !!
Comments